Ellen og Steen Nissen har feriert hos oss på Rustad 50 år på rad, Grete og Svend Erik Hesselsøe har feriert her i 40. Hvert eneste år i januar setter de fire danskene kursen mot Sjusjøen.

– Jeg kom til Sjusjøen for aller første gang i 1966 for å gå på ski, forteller Ellen Nissen (76). – Den gang bodde jeg på Fjellheim, men en dag stakk jeg innom Rustad for å drikke kakao. Der og da bestemte jeg meg, neste gang ville jeg bo her. Og sånn ble det.

Hyggelig vertskap og barnevennlig atmosfære
51 år etter den første kakaokoppen på Rustad sitter Ellen og ektemannen Steen Nissen (74) i sofaen sammen med venneparet Grete (75) og Svend-Erik Hesselsøe (76).
De prater om løst og fast, mimrer om gode vinterferier både med og uten barn og barnebarn. Nært vennskap har oppstått etter at de møttes på Rustad og har feriert sammen i en mannsalder. Grete og Svend-Erik bodde på Sjusjøen Fjellstue og Panorama hotell de to første årene på Sjusjøen, men etter at de kom til Rustad i 1971 ble fjellstua deres faste ”vinterhus” i Norge. Et hyggelig vertskap og en barnevennlig atmosfære var blant de viktige trivselsfaktorene. – Det har vært aldeles utmerket alle disse årene, sier Steen.

Mye på ski
– Nå blir det færre skiturer enn før, men vi prøver å komme oss ut en tur hver dag, sier Grete. – Og hvis vi ikke går på ski går vi en tur på beina. Svend-Erik nikker bekreftende.
– Men da vi var yngre var det Ellen som var den beste på ski av oss, fortsetter hun.
– Ja, men nå har jeg problemer med ryggen, svarer Ellen. – Jeg har fremfall på fire ryggvirvler, noe som gjør det svært vanskelig for meg å rette meg opp.

Ellen forteller at de pleide å ta ungene ut av skolen i 14 dager for at de skulle få bli med til Sjusjøen og gå på ski. På den tiden var det ikke vanlig med vinterferie på skolene i Danmark. – Jeg hadde nemlig ingen sommerferie, sier Steen. – På den tiden jobbet jeg som gartner hele sommeren, og for at barna skulle få ferie sammen med oss begge måtte de få noen fridager på vinteren, forklarer han. – Da ble det to flotte uker med ski og frisk luft på Sjusjøen!

Skiløypene
Skiløypene som i gamle dager ble gått opp av hotelldirektørene har i dag blitt erstattet av løypemaskiner. Og mellom hotelldirektører og løypemaskiner var det snøscooteren som laget spor i mange år. Men de aller første årene på Rustad, da kom gjestene med buss til Mesnali, og deretter ble de kjørt med hest og slede frem til turisthytta. Mens det noen år senere ble reinsdyr brukt til transport av gjester, bagasje og ikke minst varer. Senere klarte Johannes Graaten å holde oppe veien nesten til Sjusjøen med en gammel lastebil og snøplog. Det gjorde hverdagen enklere og de andre bedriftene på Sjusjøen kom også i gang med vintertrafikk.

Løypene ned til Mesnali var litt mer spennende før i tiden synes Ellen. – De var litt mer sånne hopp-hopp-hopp løyper, sier hun og lager kurver i luften med hånda for å vise hva hun mener.
– Kanskje var det litt mer snø også? spør Grete.
– Nei det var det aldeles ikke, det er bare noe vi tror fordi vi har blitt eldre, ler Ellen.

Først ute med vinterturisme
Tidlig på 1900-tallet begynte de første overnattingsbedriftene å etablere seg på Sjusjøen, men Rustad Hotell og Fjellstue var den aller første som begynte med vinterturisme i 1935. I dag er vi enestående i vår bransje på Sjusjøen. De tidligere hotellene ble lagt ned mellom 2000-2010.
– Det var hoteller både her og der, og skiløypene gikk på kryss og tvers, men i dag er det bilveier frem til alle hytter og leiligheter, sier Steen. – Det er en enorm forandring som har skjedd.

Mange gode minner
Gamle gode minner blir vekket til live. Grete husker godt den gangen hun og Svend-Erik var med på en fantastisk måneskinnstur der de fikk servert varm sjokolade underveis. Kveldsturene var åpen for alle som ville være med, og etterpå ble det arrangert sokkeball i stua. Men det er ikke bare-bare å danse i sokkelesten, en gang endte dansen med en brekt stortå for Steen Nissen!
De første årene var det mer av spill, selskapsleker, sang og prat om kveldene på Rustad. I dag har mye av dette blitt erstattet med TV på alle rom og mobiltelefoner. Men Ellen, Steen, Grete og Svend-Erik ser ikke mye på TV, og de har heller ikke med seg mobiltelefoner mens vi sitter og prater. Da jeg spør hvor de har telefonene sine svarer Steen raskt – Den ligger utmerket oppe i min skuff!

Bryllupsdager, dans og bingo
Bryllupsdagen til Grete og Svend-Erik feires hvert eneste år på Rustad. I år var det ekstra spesielt, da hadde de nemlig gullbryllup, og som seg hør og bør ble det en kjempefest etter 50 år som mann og kone.

Bryllupsdager, opplevelser og episoder blir frisket opp. Svend-Erik nevner den gang Rustad arrangerte eget OL for sine gjester der små og store deltok. Han minnes også dans til levende musikk og bingo. Steen, som jobbet mange år som murer, forteller at han hjalp Erik med å mure den store peisen ved resepsjonen. Han minnes også Kariannes farmor, Ruth, veldig godt.
– Hun laget havregrøt, og om kvelden serverte hun kaffe i sin flotte norske drakt. Hun var dessuten en meget meget meget smuk kvinde, smiler han og blunker lurt.

Tradisjonene lever videre. I dag er det Karianne som serverer kaffe i sin flotte bunad til spesielle anledninger. Og hvem vet, en dag kommer kanskje barnebarna til Ellen og Steen, Grete og Svend-Erik, tilbake til Rustad – med sine barn.

Hoteller og fjellstuer på Sjusjøen på 1900-tallet: 

  • Sjusjøen Fjellstue (1902-2007)
    Fjellheimen Pensjonat (1909-2008)
  • Rustad Hotel og Fjellstue (1935 – driver fortsatt)
  • Mengshoel Hotell (1937-2001)
    Sjusjøen Høyfjellshotell (1938-2010)
  • Panorama Hotell (1967-2006)

Tekst: Åse Kari Gravråk