– Her er det kjempegod mat og det er skiløyper i alle retninger. Dessuten er det relativt kort avstand fra Oslo der jeg bor, sier Øystein. – Også er det snøsikkert. Bare en sjelden gang har jeg opplevd dårlig skiføre. Det var ett år det regna fra juleaften til nyttårsaften, men da ble det noen turer på beina i stedet.

Hvordan synes du det var på Sjusjøen den gang i forhold til nå i dag?
– Jeg har inntrykk av at det har blitt mer by her oppe, det har skjedd en stor forandring. Rustad er det eneste hotellet som er igjen, ellers er det leiligheter og hytter.
Før var det mer villmark. Løypene har blitt lagt om en del slik at man kan brøyte og kjøre bil helt frem til hytta. Sånn var det ikke før. Da ble det brøyta opp til toppen her, så måtte man ta seg frem på egenhånd, enten med scooter, eller på ski med pulk eller sekk.

Han forteller at det ikke var så mange skiløpere her i jula de første 15-20 årene.
– Jeg hadde ofte løypene for meg selv bare jeg kom litt unna sentrum, sier han. – Det har økt betraktelig bare de siste 7-8 årene. Hvis jeg går i Birkebeinerløypa i dag kan det av og til minne om Karl Johan. Sannsynligvis er det en del som trener til Birken, men det er vel også at vintrene i lavlandet blir stadig dårligere pga. global oppvarming.

– Ellers har jeg blitt kjent med mange andre gjester på Rustad. De gamle traverne har etter hvert blitt borte, men nye kommer til.

Hva med jul- og nyttårsfeiringen, hvordan opplever du den i dag i forhold til før?
– Det er fortsatt god gammeldags julefeiring her. Nyttårsfeiringen er kanskje litt roligere enn det var for noen år tilbake. Da var det dans til levende musikk, men det er det ikke lenger. Men nyttårsmiddag, sjampanje og fyrverkeri er fortsatt med.

Reising, fjell og friluftsliv er en stor del av livet til den aktive pensjonisten. Og selv om Øystein foretrekker Jotunheimen eller Rondane i påsken, er han sikker på at når jula nærmer seg vil han nok en gang sette kursen mot Rustad Hotell og Fjellstue.

Sjekk ut hva som skjer julen 2020.

Tekst: Åse Kari Gravråk